torsdag 15 mars 2012

att vara, eller inte vara, utlandssvensk

När man åker utomlands på en sån här grej, för att studera, för att jobba, eller bara för att upptäcka, då är det säkert många som tänker att man åker iväg för att bli en del av en annan kultur. För att se skillnader och likheter med sin egen, och ta med sig nya tankesätt och vanor hem. Till viss del är det förstås sant, men det är också sant att man aldrig uppskattar Sverige och svenskar så mycket som när man har bott i ett annat land ett tag.
Enkelheten, effektiviteten, mentaliteten.

Tankarna går speciellt ofta till Sverige när man snabbt ska springa in på affären och köpa mjölk, och hamnar i en halvtimmes lång kö, eller när man får sitta på banken i 1,5 timme och skriva under 10 papper för att öppna ett bankkonto, eller när man inser att krediterna på telefonen har försvunnit efter en vecka, trots att du inte har ringt upp dem ännu, eller nästan ännu värre när du upptäcker att du har ringt upp ungefär 50 kr på ett 10 minuter långt samtal...
Sen får vi heller inte glömma paniken som uppstår när man inser att det inte finns sirap till bullbaket, lingonsylt till köttbullarna, havregryn till gröten eller en helt vanlig hushållsost att ha på det icke existerande grova brödet! Sen tänker vi också på de enorma mängder pengar man helt plötsligt är villig att spendera på Kalles Kaviar, påskmust och ansjovis i den lilla, lilla skandinaviska butiken nere i hamnen, bara för att påskbordet i alla fall ska vara lite likt det man får hemma.

Sen finns det naturligtvis enormt positiva saker med att bo utomlands också, nya synsätt, fantastisk natur, nya erfarenheter och nya vänner, so don't get me wrong here, jag trivs fruktansvärt bra! Men ibland, bara ibland önskar jag nästan att Frankrike låg i Sverige. Men när man får sånna ryck, då är det bara att hoppa ner i soffan hos ett par goda vänner, så som jag och Vicky gjorde hemma hos Lena och Rasmus i lördags, sätta på tv:n och titta på något så galet svenskt som melodifestivalen. Hemma känns det mer som ett nödvändigt tvång, som utlandssvensk känns det mer som en självklarhet.
Let me hear you sing Euphoria!



Puss&Kram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar